Mazanec

Ingredience:
500 g polohrubé mouky
100 g krupicového cukru (1 lžíci dát do kvásku)
1 droždí (balíček 42 g)
200 ml mléka, případaně trochu navíc
150 g másla (rozpuštěného)
1 vejce + +1 žloutek
malá lžička soli
trochu vanilky
špetka anýzu
50 g pokrájených madlí
30 g vlašských ořechů
50 g rozinek v rumu (1-2 lžíce rumu)

1 vejce na potření


Tipy:
Suroviny pokojové teploty
Smýcháme těsto s kváskem a necháme kynout 2 hodiny (2x promíchat během kynutí)
Pak utvoříme bochánky a necháme kynout
Před pečení pomažeme vejcem a posypeme mandlema
Pečeme na 200 °C (a můžeme nakrojit bochánky do kříže)
Po 10 minutách stáhneme troubu na 160 °C
Po dopečení potřeme tukem nebo vodou

Komentáře

Oblíbené příspěvky