Honzovy buchty nejen na cesty
První krok - kvásek:
půl kostky droží (22 g) nadrobíme do hrnečku
přidáme lžíci cukru krystal a promícháme (lehce spojíme)
zalijeme 100 ml teplého (ne horkého) mléka
a zaprášíme hladkou moukou
necháme vykynout v teple...
mezitím...
Do mísy si připravíme:
500 g hladké mouky (lze použít i 250 g polohrubé a 250 g hladké)
špetka soli (nebo raděj i dvě)
80 g krupicového cukru
kůra z citronu
10 kapek vanilkového extraktu
60 g másla (+ na vymazání pekáče)
200 ml mléka (případně méně či více, podle hustoty těsta)
2 vejce (nebo 2 žloutky a přidejte mléka)
... po vykynutí kvásku přidáme kvásek
a uhněteme (pořádně propracované těsto podpoří kynutí)
Necháme pod utěrkou v teple vykynout.
Po vykynutí si pomoučněnou lžící odebereme kousky na jednotlivé buchty, vyskládáme si je na vál, prsty roztáhneme a začneme plnit povidly nebo tvarohem. Zabalené buchty nechám na vále kynout (10 minut).
Náplň:
domácí povidla rozmíchaná s trochou rumu
nebo tvaroh (do tvarohu přidávám bílek, citronovou kůru, moučkový cukr)
Pekáček si vymažeme máslem (nebo sádlem) a začneme skládat buchty vedle sebe, ale také si každou zabalenou buchtičku před vložením pomažeme máslem ze všech stran (hlavně z těch bočních).
Necháme v pekáčku ještě chvíli odpočívat (kynout) a pak vložíme do vyhřáté trouby.
Pečeme nejdříve na 180°C 10-15 minut a pak snížíme teplotu na 160°C a pečeme dalších 30 minut nebo nejlépe do zlatova.
Dávka surovin = malý pekáček buchet (22-24 kousků) nebo dortová forma, protože máte aktuálně pekáček plný jiných dobrot :).
Hotové buchty (ještě horké) po vytažení z trouby lehce potřeme vodou, aby hezky zkřehly.
půl kostky droží (22 g) nadrobíme do hrnečku
přidáme lžíci cukru krystal a promícháme (lehce spojíme)
zalijeme 100 ml teplého (ne horkého) mléka
a zaprášíme hladkou moukou
necháme vykynout v teple...
mezitím...
Do mísy si připravíme:
500 g hladké mouky (lze použít i 250 g polohrubé a 250 g hladké)
špetka soli (nebo raděj i dvě)
80 g krupicového cukru
kůra z citronu
10 kapek vanilkového extraktu
60 g másla (+ na vymazání pekáče)
200 ml mléka (případně méně či více, podle hustoty těsta)
2 vejce (nebo 2 žloutky a přidejte mléka)
... po vykynutí kvásku přidáme kvásek
a uhněteme (pořádně propracované těsto podpoří kynutí)
Necháme pod utěrkou v teple vykynout.
Po vykynutí si pomoučněnou lžící odebereme kousky na jednotlivé buchty, vyskládáme si je na vál, prsty roztáhneme a začneme plnit povidly nebo tvarohem. Zabalené buchty nechám na vále kynout (10 minut).
Náplň:
domácí povidla rozmíchaná s trochou rumu
nebo tvaroh (do tvarohu přidávám bílek, citronovou kůru, moučkový cukr)
Pekáček si vymažeme máslem (nebo sádlem) a začneme skládat buchty vedle sebe, ale také si každou zabalenou buchtičku před vložením pomažeme máslem ze všech stran (hlavně z těch bočních).
Necháme v pekáčku ještě chvíli odpočívat (kynout) a pak vložíme do vyhřáté trouby.
Pečeme nejdříve na 180°C 10-15 minut a pak snížíme teplotu na 160°C a pečeme dalších 30 minut nebo nejlépe do zlatova.
Dávka surovin = malý pekáček buchet (22-24 kousků) nebo dortová forma, protože máte aktuálně pekáček plný jiných dobrot :).
Hotové buchty (ještě horké) po vytažení z trouby lehce potřeme vodou, aby hezky zkřehly.
Komentáře
Okomentovat