Švestkový koláč

Těsto:
250 g celozrnné mouky
100 g změklého másla
1 žloutek
1 lžíce medu
3 lžíce ledové vody

Náplň:
švestky (rozpůlené a vypeckované)
a
100 ml smetany
2 velké vejce
30 g moučkového cukru

Ve velké míse rukama zpracujeme těsto - pracujeme rychle, aby se těsto nelepilo na ruce. Dáme do lednice odležet na 30 minut.
Nachystáme si koláčovou formu a ručně těsto vmáčneme do formy, uděláme si i okraje. Můžeme zkusit těsto vyválet, ale většinou se mi drobí a špatně přenáší, takže postupné vtlačení prsty do formy funguje nejlépe. Na těsto můžeme vložit pečicí papír a zatížit jej fazolkama, ale nám nevadí, když se propeče a naskočí bouličky, tak pečeme bez papíru a bez fazolek.
Těsto v koláčové formě dáme péct na 15 minut do trouby na 180°C.
Vypeckujeme švestky - připravíme si půlky švestek, které omyjeme.

Vytáhneme koláčové těsto, poklademe švetskama (můžeme zasypat třtinovým cukrem) a dáme péct na 10 minut, stále na 180°C.
Smícháme smetanu s vejci a cukrem, nešleháme, jen spojíme.

Vyndáme formu z trouby, zalijeme směsí (smetana, vejce, cukr) a opět vložíme do trouby a pečeme na 180-190°C dalších 25-35 minut, dokud se nám smetana nepropeče (naskočí) - můžeme ubrat teplotu, červenají-li nám okraje.



Komentáře

Oblíbené příspěvky