Dýňová marmeláda s citrusy


2 kg dýně hokaido
3 citrony nakrájené na půlměsíčky včetně slupky
1-2 pomeranče nakrájené na plátky nebo měsíčky včetně slupky
1 litr vody
1 lžička mletého závoru
a
1 kg cukru krystal
2 pektiny (s poměrem 3:1)

Dýni si omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kousky (i se slupkou), vložíme do velkého hrnce (objem 5 l), přidáme nakrájené citrusy (citróny a pomeranče) a zalijeme 1 l vody.
Po 20 minutách vaření vytáhneme citrusové slupky a obsah hrnce rozmixujeme.
Přidáme cukr smíchaný s pektinem a vaříme dalších 10 - 15 minut. Vyzkoušíme, zda nám marmeláda houstne a můžeme plnit do skleniček.

Skleničku po naplnění u víčka rychle otřeme od zbytků marmelády a teplým víčkem zavíčkujeme, následně zavíčkovanou marmeládu otočíme dnem vzhůru (zkrátka víčkem dolů) a necháme vychladnout.

Důležité je:
1) plnit marmeládu do nahřátých sklenic (abychom si nepopálili prsty, pomáháme si chňapkou nebo utěrkou),
2) čistota sklenic a víček.

Z této dávky je 13 malých skleniček od dětské výživy, které je nutné pečlivě umýt horkou jarovou vodou, a pak sklenice i víčka opláchnout teplou vodou. Na plech si dáme bavlněnou utěrku, naskládáme na ni čisté skleničky dnem dolů a dáme nahřívat do trouby na 50 °C.
Omytá víčka dáme do malého hrnce s vodou a vyvaříme je - udržujeme je v teplé vodě, a to do té doby než budeme sklenice plnit.


Komentáře

Oblíbené příspěvky