Hruškový koláč se špetkou zázvoru
Křehké těsto:
260 g polohrubé mouky (nebo půl hladké a půl pohohrubé)
100 g moučkového cukru (nechávám cukr uležet s vanilkovým luskem)
špetka soli
trocha mletého zázvoru
(promícháme a přidáme)
1 vejce
125 g změklého másla nakrájeného na plátky
Vše spojíme nejlépe rukou a na vále prohněteme.
Uložíme do lednice v uzavřené nádobě (nebalte do plastové folie, šetřte přírodu). :)
(Odležení v lednici min. na 1 hodinu, nejlépe celý den, my vydržíme čekat jen 2 hodiny).
Náplň:
hrušky (6-9 ks podle velikosti)
kelímek kysané smetany
2 vejce
cukr podle chuti (já dávám 2 lžíce)
jemná strouhanka nebo
sladší marmeláda (může i nemusí být)
oříškové máslo nebo jen oříšky (mandle nebo i vlašské)
Koláčovou formu (nebo formičky) vymažeme tukem a podle své formy vysypeme moukou (já nesypu, lehce promáznu máslem).
Těsto vmačkáme do formy a necháme vyšší okraj.
Následně těsto propícháme vidličkou a lehce vysypeme strouhankou (nebo můžeme potřít marmeládou).
Zapneme troubu.
Hrušky přepůlíme, oloupeme, jaderník vyndáme a hrušky klademe do formy s těstem (hrušky můžeme nakrojit na několika místech nebo půlku hrušky vyplnit ořechovou nádivkou - ořechy a máslo - nebo jen přidat nasekané ořechy či mandle).
Ručně prošleháme kysanou smetanu s vejci a cukrem a nalijeme do formiček na hrušky.
Pečeme na 180 °C, cca 45-60 minut dokud nemáme zlatavý povrch a netvoří se na něm malé hnědé puchýřky.
260 g polohrubé mouky (nebo půl hladké a půl pohohrubé)
100 g moučkového cukru (nechávám cukr uležet s vanilkovým luskem)
špetka soli
trocha mletého zázvoru
(promícháme a přidáme)
1 vejce
125 g změklého másla nakrájeného na plátky
Vše spojíme nejlépe rukou a na vále prohněteme.
Uložíme do lednice v uzavřené nádobě (nebalte do plastové folie, šetřte přírodu). :)
(Odležení v lednici min. na 1 hodinu, nejlépe celý den, my vydržíme čekat jen 2 hodiny).
Náplň:
hrušky (6-9 ks podle velikosti)
kelímek kysané smetany
2 vejce
cukr podle chuti (já dávám 2 lžíce)
jemná strouhanka nebo
sladší marmeláda (může i nemusí být)
oříškové máslo nebo jen oříšky (mandle nebo i vlašské)
Koláčovou formu (nebo formičky) vymažeme tukem a podle své formy vysypeme moukou (já nesypu, lehce promáznu máslem).
Těsto vmačkáme do formy a necháme vyšší okraj.
Následně těsto propícháme vidličkou a lehce vysypeme strouhankou (nebo můžeme potřít marmeládou).
Zapneme troubu.
Hrušky přepůlíme, oloupeme, jaderník vyndáme a hrušky klademe do formy s těstem (hrušky můžeme nakrojit na několika místech nebo půlku hrušky vyplnit ořechovou nádivkou - ořechy a máslo - nebo jen přidat nasekané ořechy či mandle).
Ručně prošleháme kysanou smetanu s vejci a cukrem a nalijeme do formiček na hrušky.
Pečeme na 180 °C, cca 45-60 minut dokud nemáme zlatavý povrch a netvoří se na něm malé hnědé puchýřky.
Komentáře
Okomentovat