Brownies z červené řepy
550 gramů červené řepy (uvařené, horké)
- 225 gramů hořké čokolády (70% a víc) - nalámané na kostičky
(lze udělat variantu 100 g 80% čokoláda a 1 čokoláda na vaření - ale počítejte s intenzivní chutí řepy)
125 gramů másla - nakrájeného na kousky
200 gramů cukru
3 celá vejce
130 gramů mouky (hladké x bezlepkové Jizerky - nebojte se jí, na tento koláč je jedinečná + můžete přidat 1 lžíce solamilu nebo kukuř. škrobu nevěříte-li bezlepkové mouce a jejímu zhutnění)
3 lžíce holandského kakaa
lze přidat: špetku skořice, vanilku
! nádoby je nutné si vyložit pečicím papírem !
Tato dávka je na velký plech 30x20 cm, já osobně dávám přednost více menším nádobám, např. zapékacím miskám (z tohoto množství mívám 2 zapékací misky z obrázku + nádoba na srnční hřbet). Koláč nenaskočí, jeho výška je ideální 1 - 1,5 cm (a dle toho pak upravujeme dobu pečení - důležité je mít tzv. odskočené okraje a ztuhlý prostředek koláče). - Červenou řepu ve slupce dáme uvařit do hrnce. Mezitím si přichystáme ostatní ingredience (např. do misek, je nutné je mít ihned po ruce) a mixér. Uvařenou a horkou řepu opatrně zbavíme slupky (nejlépe se mi to dělá s napíchnutou řepou na vidličce a pomocí nože, řepa pálí, ale musí - bude nám rozpouštět máslo a čokoládu) a krájíme na kousky do mixéru (kde již máme máslo a čokoládu).
Rozmixujeme na hladkou směs (máme-li malý mixér, tak i na dvakrát). Směs smícháme s moukou, do které jsme si přesili kakao (kakao a mouku lehce promícháme).
V další míse si ušleháme do světle žluté nadýchané pěny vejce s cukrem. Pomocí stěrky do ní opatrně vmícháme směs řepy, másla, čokolády smíchané s moukou. Pracujeme jemně, aby hmota neztrácela objem.
Pak vlijeme do formy (formiček) a pečeme 25-35 minut (dle formy a trouby) na 180 °C. Okraje musí být po dopečení pevné, ale střed stále vláčný (při dotyku se chvěje). Necháme vychladnout, krájíme na menší kousky a servírujeme. Nejlepší je druhý den a má drahá polovina koláč miluje vychlazený, má máma zase se šlehačkou...
Komentáře
Okomentovat